Sinds kort is SAP BI 4.2 SP4 uit en gezien de nieuwe functionaliteiten die hierin zitten is het de moeite waard om hier een blog over te schrijven.
Nieuw interactief BI Lauch pad voor eindgebruiker
In deze versie is het mogelijk om een nieuwe interactieve viewer te gebruiken via de link "http://<servername>/BOE/BILaunchpad". De huidige viewer blijft gewoon beschikbaar via de vertouwde link "http://<servername>/BOE/BI" en deze blijft ook nodig om nieuwe documenten te maken of bestaande documenten te wijzigen.
De voordelen van deze nieuwe interactieve viewer zijn:
- Moderne “look and feel“ in “Fiori” stijl.
- Eindgebruiker wordt minder afgeleid door allerlei knoppen.
- Zoek functie in Input Control.
- Geen conversie nodig van WebI rapporten
Nadelen van deze eerste versie zijn er echter ook:
- Nieuwe rapporten maken of bestaande rapporten wijzigen kan nog niet in deze viewer
- Nog niet alle rapport functies worden ondersteund.
- Vanuit beheers oogpunt zijn 2 verschillende viewers niet ideaal.
Gauges en Tiles in Web Intelligence
Hier werd al langer om gevraagd vanuit de SAP BusinessObjects community, maar SAP verwees dan altijd naar andere BI Tools binnen de BusinessObjects portfolio zoals BO Dashboard in het verleden of meer recent Design Studio. Nu dan eindelijk beschikbaar in WebI.
Overige interessante nieuwe functionaliteiten
Andere interessante functie die nieuw zijn in WebI:
- Nieuwe functies “Datesbetween”en “Timebetween” om verschillende perioden tussen twee datums te berekenen zoals jaren, semesters, kwartalen, maanden, weken en dagen.
- De mogelijkheid om een omschrijving toe te voegen aan een variabele.
- Er wordt bij de installatie een utility meegeleverd in de vorm van een lcmbiar file waarmee in batch mode Web Intelligence documenten gewijzigd kunnen worden van UNV source (universe designer) naar een UNX source (Information Design Tool). Deze utility is ook in versie 4.2 SP3 te gebruiken, zie ook SAP note 2432962.
Ook zijn in deze nieuwe service pack een paar aardige nieuwe verbeteringen toegevoegd in het BI Platform. De meest interessante zijn:
- Support voor nieuwe relationele databases waaronder SQL Server 2016.
- Extra opties in Information Design Tool om de gebruikersvriendelijkheid verder te verbeteren. O.a. de mogelijkheid om de “Check Integrity” deels of helemaal uit te zetten bij publiceren van een universe.
- Performance verbeteringen in de “Search” functionaliteit.
Conclusie
SAP heeft na een hele tijd nu toch weer aardig geïnvesteerd in Web Intelligence. Hier worden toch een hele hoop gebruikers weer vrolijk van, want WebI blijft toch de meest gebruikte tool binnen het SAP Analytics landschap. Dus het is zeker de moeite waard om naar deze nieuwe service pack te kijken, maar voor installatie op productie omgevingen geef ik zelf altijd het advies om te wachten tot er minimaal 2 patches uitgekomen zijn.